REYN

associatesTitle

PODRŠKA ODGAJATELJIMA I UČITELJIMA U RADU U OTEŽANIM OKOLNOSTIMA

Nakon potresa u prosincu 2020. godine, odlučili smo pokušati pružiti podršku svim odgojno-obrazovnim djelatnicima koji u otežanim okolnostima, opterećeni i vlastitim strahom i brigom preuzimaju odgovornost za brojne mlade živote ispod krovova ustanova.

Svaki dan objavili smo po jednu brošuru sa sadržajem vezanim uz potres i općenito otežane uvjete rada odgajatelja/ica i učitelja/ica. Svakom brošurom nastojali smo pružiti podršku u radu, dati korisne savjete i ideje za rad s djecom i učenicima.

PRVA brošura nudi postupke koje treba provesti zajedno s djecom kako biste bili spremni na nova, moguća jača podrhtavanja tla. Znanje i upućenost u to što treba činiti u vrijeme podrhtavanja tla, djetetu može pružiti sigurnost.

U DRUGOJ brošuri pročitat ćete više o tome kako djeci (i odraslima) pružiti još veći osjećaj sigurnosti u vrtiću/školi, kako napraviti plan komunikacije s roditeljima za trenutke poput potresa te koje im je poruke važno prenijeti.

U TREĆOJ brošuri pronaći ćete odgovore na pitanja kako odgajatelji i učitelji mogu pomoći djeci nakon katastrofe u zajednici, koje dobrobiti nudi jutarnji sastanak(krug) te kako razgovarati s djecom o traumatičnom događaju.

U ČETVRTOJ brošuri pronaći ćete primjere pitanja koja djeca mogu postaviti, a vezana su uz potres. Pisali smo o projektno orijentiranom učenju te kako ovu temu integrirati u isto.

U PETOJ brošuri možete pročitati o osnaživanju djece za ponovni susret s životnim izazovima - na koje načine kroz svakodnevni život možemo kod djece razvijati otpornost na stresne događaje. Tu je i zanimljiva aktivnost koja pomaže u rješavanju stresa i opuštanju mišića.