REYN

associatesTitle

DAJ PET! – DĂ-M ŚINŚ!

Cilj projekta bio je razviti izvannastavni program za očuvanje kulture i jezika Roma Bajaša u osnovnim školama kako bi učenici Romi Bajaši njegovali pozitivan identitet: usavršavajući bajaški rumunjski jezik i učeći o bajaškom rumunjskom jeziku; upoznajući važne događaje, pojedince i pojave iz romske povijesti.

Provedene aktivnosti:

  • Izrada kurikuluma za provedbu izvannastavnog programa za očuvanje kulture i jezika Roma Bajaša u osnovnim školama.
  • Izrada priručnika za djecu 'DAJ PET! – DĂ-M ŚINŚ
  • Provedba edukacije voditelja programa bajaškog rumunjskog jezika za djecu kao izvannastavne aktivnosti.

Izvannastavni kurikulum može se provoditi s djecom od 11. do 13. godine. Kako bi se program provodio, neophodno je da ili voditelj poznaje bajaško-rumunjski jezik ili da u provedbi aktivno sudjeluje romski pomagač koji poznaje bajaško-rumunjski jezik.

Autori izrađenih materijala su Bernarda Novak, Vesna Perhoč, Vesna Marjanović, Elvis Kralj i dr. sc. Petar Radosavljević, a suradnik na projektu bio je dr. sc. Danijel Vojak.

Partneri: Udruga Sfera OŠ Kuršanec, Kuršanec

MATERIJALI

'DAJ PET! – DĂ-M ŚINŚ – priručnik za učenike

Priručnik ‘Daj pet!’ namijenjen je učenicima u izvannastavnom programu za očuvanje kulture i jezika Roma u osnovnim školama.

Video

Program Daj pet! (Dă-m sins!) proveden je u OŠ Mala Subotica – PŠ Držimurec Strelec. U ovoj školi program provode romski pomagači uz pomoć stručnih suradnika i učitelja. Filmska grupa škole popratila je provedbu programa te je nastao ovaj film.

DONATORI