REYN

associatesTitle

KRENIMO ZAJEDNO

Program ‘Krenimo zajedno’ omogućio je djeci Romima i djeci slabijeg imovinskog statusa da se lakše uključe u prvi razred partnerskih osnovnih škola: Osnovnu školu ‘Hugo Badalić’ iz Slavonskog Broda i Osnovnu školu ‘Braća Bobetko’ iz Siska. Provedba programa nastavljena je kroz projekte 'Krenimo zajedno 2' u Sisku u suradnji s gradom Siskom i 'Krenimo zajedno 2' u Slavonskom Brodu u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom. Održavanje radionica za roditelje djece predškolaca 'Poticajno roditeljstvo' nastavljeno je i nakon završetka ovih projekata.

Provedene aktivnosti:

  • Edukacija ‘Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu’ za djelatnike osnovnih škola, vrtića, romske pomagače, predstavnike jedinica lokalnih samouprava, djelatnike Centra za socijalnu skrb te predstavnike romske zajednice i roditelja.
  • Edukacija ‘Partnerstvo s obitelji’ za odgojno-obrazovne djelatnike koji su se upoznali s različitim načinima poticanja suradnje s roditeljima te izrađivali vlastite planove za dodatno učvršćivanje partnerskog odnosa s roditeljima.
  • Edukacija za voditelje radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ za učiteljice, stručne suradnice i romske pomagače iz Siska i Slavonskog Broda koji su osposobljeni za uspješno provođenje radionica za roditelje djece predškolske dobi.
  • Radionice ‘Poticajno roditeljstvo’ namijenjene roditeljima djece predškolske dobi kojima je cilj osnažiti roditelje za pružanje podrške njihovoj djeci u pripremi za školu i u daljnjem školovanju održavane su redovito u OŠ ‘Braća Bobetko’ u Sisku i u OŠ ‘Hugo Badalić’ u Slavonskom Brodu. U Sisku i Slavonskom Brodu svake školske godine održano je 15 radionica za roditelje.
  • Studijsko putovanje u Međimurje za 40 učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja i predstavnika romske zajednice iz Siska i Slavonskog Broda.
  • Dvodnevna edukacija ‘Stvaranje interkulturalnog okruženja i poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik’ održana je u Slavonskom Brodu i Sisku za učitelje i stručne suradnike.

U sklopu programa, svaka je škola dobila 40 tableta kako bi se razvojno primjerenim korištenjem tehnologije poticao dječji razvoj na radionicama ‘Poticajno roditeljstvo’ i u sklopu redovne nastave. U pripremi učitelja za korištenje tableta na primjerene načine, pomogle su nam suradnice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša i Maja Peretić, prof. logopedinja, održale su edukaciju ‘Uloga računalne tehnologije u obrazovanju predškolske i školske djece’. Na edukaciji su učitelji učili o općoj primjeni tableta, ali su odslušali i zanimljivo predstavljanje razvojno-primjerenih aplikacija iz projekta ICT-AAC.

Izradili smo tri e-slikovnice: ‘Bursunsul i Paskualina', ‘Naranče za sve i ‘Dora i naočale’ iz Reading Cornera International Step by Step Associationa. E-slikovnice integriraju zvuk čitanog teksta s vizualnim podražajem isticanja riječi koja biva čitana na hrvatkom i bajaškom jeziku.

Trajanje: listopad 2014. – listopad 2015. ('Krenimo zajedno); siječanj 2016. – prosinac 2016 (Krenimo zajedno 2' u Sisku); siječanj 2016. – prosinac 2016 ('Krenimo zajedno 2' u Slavonskom Brodu)

Više o učincima programa možete vidjeti u publikaciji UNICEF-a.

MATERIJALI

BURSUNSUL I PASKUALINA

mogućnost online čitanja i slušanja

Autorica: Olesya Tavadze

Bursunsul i Paskualina su dva vrlo različita psa koja se iznimno dobro ...

DORA I NAOČALE

mogućnost online čitanja i slušanja

Autorica: Ivona Brezinova

Djevojčica Dora jedina u obitelji ne nosi naočale i to ju počinje brin...

NARANČE ZA SVE

mogućnost online čitanja i slušanja

Autorica: Daiga Zake

Dječak Josip od mame je dobio torbu punu naranči. No, rado ih je dijelio čl...

TESTIMONIAL

Majka, polaznica edukacije 'Poticajno roditeljstvo'

arrow

"Imam već četvero djece – što bih ja tu mogla naučiti? Ali naučila sam tako puno. Učiš i provodiš korisno vrijeme sa svojim djetetom.”

arrow
circle

Video

U okviru programa 'Krenimo zajedno' učiteljice i stručne suradnice održale su 25 radionica „Poticajno roditeljstvo“, na kojima su sudjelovali roditelji i djeca. Radionice osnažuju roditelje, ili druge članove obitelji, da kroz rad i igru potaknu učenje i razvoj svojeg djeteta u ključnim godinama prije polaska u školu, kao i da razviju povjerenje u školu. U videu UNIEF-a možete vidjeti i čuti roditelje, učiteljice i djecu koji govore o radionici 'Poticajno roditeljstvo'.

DONATORI