REYN

associatesTitle

'TOY FOR INCLUSION' (engl. ‘Together Old and Young’, Zajedno odrasli i djeca)

U okviru međunarodnog projekta ‘TOY for inclusion’, kao jedan od oblika neformalne podrške razvoju i učenju djece i njihovih obitelji, u Sisku je, uz vodstvo Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak i u partnerstvu s Gradom Siskom, otvoren Centar igre (engl. Play Hub) ‘Krenimo zajedno’.

Centar igre je mjesto gdje djeca mogu sudjelovati u različitim kreativnim, zanimljivim aktivnostima s drugom djecom i odraslima, gdje članovi njihovih obitelji mogu dobiti informacije o odgoju djece, njihovom zdravlju, učenju i razvoju i gdje mogu susresti članove drugih obitelji i stručnjake. Centar igre posebno usmjeren je na poticanje razvoja i izjednačavanje šansi za djecu iz romskih obitelji, upravo zato, u okviru ovog projekta, otvoren je unutar OŠ ‘Braća Bobetko’ u Sisku koju pohađaju djeca romske nacionalnosti, a koja se nalazi u blizini romskog naselja.

Slični su centri otvoreni u još šest europskih zemalja: Belgiji, Italiji, Latviji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Projekt se odvijao pod vodstvom organizacije iz Nizozemske International Child Development Initiatives (ICDI).

Više o projektu možete vidjeti na web stranici.

Više o djelovanju Centra igre ‘Krenimo zajedno’ u Sisku na Facebook stranici.

Trajanje projekta: siječanj 2017. – siječanj 2019.

MATERIJALI

VODIČ ZA USPJEŠNU IMPLEMENTACIJU

'TOY for Inclusion'

Ovaj vodič dokumentira inovativne prakse implementirane u Centrima igre koje podržavaju integraciju djece iz ranjivih skupina na lokalnoj razini. Opisane prakse i prateće preporuke temelje se na rezultatima 'TOY for Inclusion' projekta koji je pilotiran u sedam zemalja.

REZULTATI RADA CENTRA IGRE

'TOY for Inclusion'

Pristupom 'TOY for inclusion' osnažena je intersektorska suradnja, olakšan je polazak djece iz ranjivih skupina u vrtić i školu, povećano je povjerenje među članovima obitelji i pojačana je socijalna kohezija na lokalnoj razini.

Centar igre i knjižnica igračaka u Sisku

'TOY for Inclusion'

Centar igre u Sisku otvoren je u siječnju 2018. godine. Centar dva puta tjedno posjećuju brojna djeca, njihovi roditelji i drugi članovi obitelji i svi se zajedno igraju, druže i uče. U videu možete zaviriti u atmosferu i čuti što o Centru govori jedna majka.

TESTIMONIAL

profile__contacts

Monika Horvat

lat koordinatorica Centra igre u Orehovici

arrow

„U pripremi i razmišljanju o svakoj aktivnosti posebnu pažnju posvećujem tome da se baš niti jedno dijete, bez obzira na to u kakvim uvjetima živi, ne osjeća isključeno ili da nešto nije u mogućnosti napraviti ili u nečemu sudjelovati. Zato se trudim osmisliti aktivnosti koje roditelji mogu s djecom ponavljati kod kuće te uključiti cijelu obitelj. Pri tome uvijek pazim da koristim materijale koji su svima dostupni, kao što su papir i obična olovka"

arrow
circlecircle

FOTOGALERIJA

Video

Video će vas upoznati s Danijelom, mamom koja sa svoje troje djece često posjećuje Centar igre u Sisku. Danijela u videu priča o funkcioniranju i pravilima Centra, temama radionica koje se provode, ulozi roditelja, posudbi igračaka u knjižnici igračaka i drugim aktivnostima koje njezina djeca vole raditi u Centru, a koje kod kuće možda ne mogu.

DONATORI

PARTNERI