REYN

headerImage

VIJESTI IZ KORAKOGRADA

Ako želite biti ukorak s Korakom, ovo je pravo mjesto za to! Donosimo vam vijesti relevantne za zajedničko djelovanje ka stvaranju društva usmjerenog na dijete. Osim aktivnosti i novosti iz Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, dijelimo i sve vijesti koje smatramo relevantnima za napredak odgoja i obrazovanja.

VIJESTI

POSTOJEĆE PRAKSE ZA REGRUTIRANJE I PROFESIONALNI RAZVOJ EDUKATORA U ODGOJU I OBRAZOVANJU

Ova analiza pruža sveobuhvatan pregled praksi prof. razvoja za edukatore koji i sami provode edukacije za druge, ističući izazove i predlažući operativna rješenja.

INVAC PROJEKT BAVI SE ROMSKIM PARAPROFESIONALCIMA U ODGOJU I OBRAZOVANJU

Ovaj smo tjedan ugostili kolege i partnere iz Wide Open School Dokoran iz Slovačke u sklopu projekta 'INVAC: inicijalno i kontinuirano usavršavanje paraprofesionalaca u odgoju i obrazovanju djece ranjivih skupina'.

MEĐUNARONI DAN MATERINJEG (OBITELJSKOG, PRVOG) JEZIKA

Međunarodni dan materinjeg (obiteljskog, prvog) jezika obilježavamo letkom s idejama kako podržati prvi jezik djeteta uz istovremeno osnaživanje višejezičnosti unutar razeda ili skupine.

JAVNI POZIV ZA EDUKACIJU 'MENTALNO ZDRAVLJE DJECE'

Edukacija 'Mentalno zdravlje djece' izvrsno nadopunjava edukaciju 'Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i sprječavanje sagorijevanja na poslu' (podjetnik: njezino održavanje je 02. ožujka 2024. i još se stignete prijaviti). Edukacija 'Mentalno zdravlje djece' usmjerena je na očuvanje i jačanje mentalnog zdravlja djece kroz rad odgajatelja i učitelja.

PRILIKA ZA UKLJUČIVANJE U EDUKACIJU 'PARTICIPACIJA DJECE'

Participacija djece je jedan od načina podržavanja njihova mentalnog zdravlja. Prdružite se edukaciji pod nazivom 'Participacija djece' koja će se održati 15. i 16. ožuka u DV Savica u Zagreb. Točni termini i cijena edukacije prikazani su na letku uz opis edukacije.

JAVNI POZIV ZA EDUKACIJU 'BRIGA O VLASTITOM MENTALNOM ZDRAVLJU I SPRJEČAVANJE SAGORIJEVANJA NA POSLU'

Odgojno-obrazovni djelatnici, ovo je prilika da se uključite u edukaciju 'Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i sprječvanje sagorijevanja na poslu'!

PROJEKT ORJENTIRAN NA VODITELJE ZAJEDNICA RPOO JE POČEO!

Projekt SOFT SKILLS je službeno započeo održavanjem fokus grupe s voditeljima zajednica/aktiva u DV Savica!

ČESTITKA IZ KORAKOGRADA!

Želimo se zahvaliti onima koji su bili dio naših profesionalnih pothvata i svima zaželjeti mirne blagdane, dobro raspoloženje i zasluženi odmor!

OTVOREN POZIV ZA EDUKACIJU 'ODGOJ ZA RAZLIČITOSTI I STVARANJE INTERKULTURANOG OKRUŽENJA ZA UČENJE'

Ovaj put nudimo poznatu, visokokvalitetnu edukaciju 'Odgoj za različitost i stvaranje interkulturalnog okruženja za učenje'

PLAN KORAKOVIH EDUKACIJA ZA 2024. GODINU

Na fotografiji možete vidjeti plan edukacija za 2024. godinu. Svaki poziv za edukaciju bit će objavljen u mjesecu prije planiranog održavanja edukacije.

Otvoren je javni poziv za EDUKACIJU ZA FACILITATORE WANDA METODE

Sve informacije dostupne su i na Facebook profilu POU Korak po korak.

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

'Međunarodni dan djeteta' obilježit ćemo sjećanjem na velikog Janusza Korczaka kao pisca, liječnika i borca za dječja prava koji i danas nadahnjuje edukatore i stručnjake koji brinu o djeci.

NATJEČAJ ZA LAT KOORDINATORA/ICU CENTRA IGRE I KNJIŽNICE IGRAČAKA U MALOJ SUBOTICI

Otvorena je prijava za poziciju LAT koordinator/ica Centra igre i knjižnice igračaka u Maloj Subotici. Službeni dokument natječaja je u tekstu.

PROVEDENA EDUKACIJA 'PREPOZNAVANJE, PODRŠKA I POMOĆ DJECI KOD STRESA I TRAUME'

Manjak informiranosti i osposobljenosti pri pružanju ove vrste podrške djeci su nažalost osvijestili ratovi, pandemija, potresi, druge grupne i individualne traume. Od posebne je važnosti da praktičari koji rade s djecom u riziku budu osposobljeni ponuditi strategije za intervencije i usluge podrške djeci i skrbnicima te brinuti o vlastitoj dobrobiti i prevenirati sagorijevanje.

ZAJEDNIČKA IZJAVA O ZAŠTITI DJECE NA OKUPIRANIM PALESTINSKIM TERITORIJIMA I U IZRAELU

Dvadeset organizacija poziva EU da zatraži poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i trenutno primirje svih strana, jer broj ubijene djece nastavlja rasti.

ŠTO SMO RADILE U BOSNI?

Korakovke su u drugom tjednu mjeseca lisopada sudjelovale na regionalnom susretu korakovskih trenera te održale trodnevnu edukaciju 'Metodologija usmjerena na dijete - uvodni korak po korak u radu s djecom predškolske dobi'.

SRETAN SVJETSKI DAN UČITELJA/ICA

Svim učiteljima i učiteljicama želimo sretan njihov dan uz video poruku učiteljice Željke Tomašec iz Osnovne škole Frana Galovića!

USPJEŠNO ODRŽANA KONFERENCIJA 'ISSA Connects for Learning'

U rujnu 2023. godine, zajedno sa ISSA-om (International Step by Step Association) i ICDI-om (nternational Child Development Initiatives) organizirali smo veliku konferenciju 'ISSA Connects for Learning' te okupili preko 130 sudionika, članica ISSA-e te država partnera raznih dijelova Europe i Centralne Azije.

USAVRŠAVANJE DJELATNIKA KORAKA KROZ ERASMUS+ I MOBILNOST

U kolovozu 2023. smo dobili priliku dodatno se profesionalno usavršavati u području poznavanja i primjene engleskog jezika.

KORAKOVA PONUDA EDUKACIJA ZA ŠKOLE KOJE SE JAVLJAJU NA AKTUALNI NATJEČAJ MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Škole koje su zainteresirane za prijavu svojih preventivnih programa na aktualni natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, mogu svoje projektne prijedloge podržati nekom od predloženih Korakovih edukacija.

ONLINE, BESPLATNA EDUKACIJA 'OLAKŠAVANJE PRIJELAZA IZ VRTIĆA U ŠKOLU'

U ovoj besplatnoj online edukaciji za ravnatelje, učitelje, odgajatelje i stručne suradnike prednost dajemo školama i vrtićima koji surađuju ili će surađivati u području prijelaza djece iz vrtića u školu. Poželjno je da se prijave jedna do dvije osobe po ustanovi, npr. osoba iz stručne službe i praktičar/ka.

BESPLATNA ONLINE EDUKACIJA NA TEMU VIŠEJEZIČNOSTI U ŠKOLI

Želiš li postati učitelj/ica prijatelj/ica jezika?

Možeš besplatno završiti edukaciju koju smo pripremili u Erasmus+ projektu ALCOR.

BLOG NAKON ZAVRŠNOG DOGAĐAJA REC PROJEKTA

Izrazito zadovoljne i motivirane nakon dvodnevnog završnog događaja u okviru REC projekta pripremile smo kratki tekst koji smo vizualno uredile kako bi nam ostao dragi podsjetnik na ovaj događaj posvećen refleksivnim metodama.

TORBAKE ZA ĐAKE 2023/2024

Postoje čak tri lokacije na koje možete dostaviti ili poslati torbe. Sve informacije su na fotografiji.

ZAVRŠNI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA REC: REFLEKSIJA, ODGOJ I OBRAZOVANJE

Intenzivno smo učili, radili, dijelili iskustva i isprobali metode refleksije, a iz dvorane su sve sudionice izašle s mislima, željama i planovima o kreiranju Zajednica učenja uz neku od refleksivnih metoda.

WANDA U BOSNI

Često nam kažu da nikako ne odlazimo iz Bosne! To je istina, zaista se jako rado vraćamo raditi t...

BROŠURA ZA UČENIKE ZA KRAJ PEDAGOŠKE GODINE!

Preuzmite besplatnu brošuru za učenike uz pomoć koje možete obnoviti sjećanje na ovu školsku godinu i zabilježiti najbolje uspomene.

FESTIVAL VIŠEJEZIČNOSTI KAO KORAK DALJE

Jučer smo "slavili" višejezičnost djece, posebno manjina i migranata, u OŠ Gustava Krkleca! Slavili smo tako što smo učili i govorili o važnosti podržavanja višejezičnosti u odgojno obrazovnom sustavu.

FESTIVAL VIŠEJEZIČNOSTI

Festival višejezičnosti u OŠ Gustava Krkleca, srijeda 17. svibnja 2023!

ZAVRŠETAK PROJEKTA "FAZA III: TESTIRANJE JAMSTVA ZA SVAKO DIJETE"

Ovaj tjedan službeno završavamo s programom Europske komisije "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete" kao implementacijski partneri UNICEF Hrvatska.

MEĐUNARODNI DAN MATERINJEG JEZIKA

Zanimljiva i edukativna aktivnost povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika!

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Na današnji dan, 20. veljače, obilježava se Svjetski dan socijalne pravde, temeljem Rezolucije Ujedinjenih naroda koja je jednoglasno bila izglasana od strane 192 zemlje članice 2007. godine.

VIDEOCOACHING METODA REFLEKSIVNE PRAKSE - U PRAKSI!

Danijela će uz videocoaching metodu moći izdvojiti 3 "zlatna pravila koja će ponijeti sa sobom" u budući rad s učenicima i tako unaprijediti odgojno obrazovnu praksu.

ANIMIRANI VIDEO O VAŽNOSTI ULOGE RAVNATELJA U ŠKOLI

Zanimljivi, animirani video o važnosti uloge ravnatelja u stvaranju inkluzivne školske kulture.

PRIKUPLJAMO IGRAČKE ZA NOVI CENTAR IGRE

Molimo vas, ukoliko možete donirati nešto s popisa igračaka na plakatu ili znate nekoga tko bi se mogao odazvati na donaciju igrački, dijelite poziv!

REC ZAJEDNICE UČENJA INTENZIVNO KORISTE VIDEOCOACHING I WANDA METODU REFLEKSIJE

Nova metoda u radu Zajednice učenja je videocoaching metoda koja se temelji na analizi komunikacije djeteta (učenika) i profesionalca (učiteljice ili odgajateljice) uz pomoć 10-minutne video snimke.

NATJEČAJ ZA MJESTO PROGRAMSKOG/E ASISTENTA/ICE

Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' raspisuje natječaj za radno mjesto 'Programske asistentice/Programskog asistenta'.

STIŽU NAM BLAGDANI!

Za sve naše drage prijatelje,

Puno veselja, lijepih trenutaka u okrugu dragih ljudi (i kućnih ljubimaca!) i mira u srcima,

želi vam tim POU Korak po korak!

OBJAVILI SMO TRI VAŽNA DOKUMENTA ZA VODSTVA ŠKOLA

Zadnji mjesec 2022. godine obilježavamo u tonu HEAD-a gdje je cilj projekta bio pružiti potporu školama u stvaranju inkluzivne školske kulture osnaživanjem školskog vodstva u osnovnim i srednjim školama.

OBJAVILI SMO SMJERNICE ZA ODGOJNO OBRAZOVNE POLITIKE VEZANE UZ RAZVIJANJE KOMPETENCIJA RAVNATELJA ZA INKLUZIVNO VOĐENJE ŠKOLA

Podrškom inkluzivnom obliku vodstva u osnovnim i srednjim školama u osigurava se razvoj punog osobnog ili profesionalnog potencijala za svu djecu i zaposlenike, bez obzira na iskustvo, sposobnosti i podrijetlo.

ODRŽAN JE REC DOGAĐAJ:  REFLEKSIVNA PRAKSA - ALAT ZA TRAJNI PROFESIONALNI RAZVOJ ODGOJNO OBRAZOVNIH DJELATNIKA

Jučer smo okupili 40ak profesionalki ranog predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja te sveučilišnih profesorica koje su sudjelovale u diseminacijskom događaju u okviru REC projekta.

REC-OVSKI POČETAK TJEDNA

Projektni partneri iz Belgije, Mađarske i Slovenije stigli su u Korakograd gdje smo 2 dana intenzivno radili na idućim koracima, a jedan od njih je i priručnik o refleksivnim metodama rada u Zajednicama učenja u školama i vrtićima koji će pomoći svima koji žele pokrenuti refleksivnu praksu u svojim ustanovama.

POZIV NA DISEMINACIJSKI DOGAĐAJ: REFLEKSIVNA PRAKSA - ALAT ZA TRAJNI PROFESIONALNI RAZVOJ ODGOJNO OBRAZOVNIH DJELATNIKA

Pučko otvoreno učilište Korak po korak organizira besplatan diseminacijski događaj na temu ‘Refleksivna praksa – alat za trajni profesionalni razvoj odgojno obrazovnih djelatnika’ u utorak, 29. studenog 2022. godine od 09-14 sati, u Dječjem vrtiću Savica u Zagrebu, ulica Vladimira Ruždjaka 7.

SVJETSKI DAN UČITELJA/ICA

Želimo vam sretan dan učitelja/ica, ispunjen mirom i slobodom da koristite svoje potencijale u radu s djecom, uz podršku onih koji su vam potrebni.

PERSONA DOLL U DV FIOLICA PRELOG

Ovaj vikend Dječji vrtić Fiolica Prelog ugostio je 15ak sudionica edukacije 'Metoda Persona Doll za rad s djecom na uvažavanju različitosti' koju su vodile naše eduaktorice Dubravka Grgošić Dragić i Bojana Gotlin, ujedno i ravnateljica Koraka.

EUROPSKI DAN JEZIKA

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine, a cilj je naglasiti važnost učenja jezika i njegovu raznolikost, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

EDUKACIJE U OKVIRU PROGRAMA FAZA III: TESTIRANJE JAMSTVA ZA SVAKO DIJETE

Besplatne edukacije u okviru programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete nastavljaju se u Međimurskoj županiji i ove pedagoške godine.

PIQET SE ZALAŽE ZA EDUKATORE!

Naš dugoročni cilj je osigurati potporu na razini EU i šire za unaprjeđenje profesionalnog razvoja edukatora. Stoga će ISSA prije svega, ali i svi partneri uložiti daljnje napore kako bi postali ključni u procesu rasta visokokvalitetnih mreža edukatora u cijeloj Europi.

PROVEDEN SKRAĆENI PROGRAM PROFESIONALNOG USAVRŠAVANJA ZA RAVNATELJE/ICE

Osnaživanje ravnatelja/ica za inkluzivnu školsku kulturu djeluje sve šire i šire.

Projekt HEAD ...

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO PROGRAMSKOG/E DIREKTORA/ICE

Objavili smo natječaj za radno mjesto programskog/e direktora/ice.

STRUČNI SKUP SA PREKO 50 RAVNATELJA/ICA HRVATSKE

U Međimurskoj općini sv. Martin na Muri okupilo se više od 50 ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske s ciljem stvaranja nacionalnih preporuka za omogućavanje profesionalizacije uloge ravnatelja.

PONOVNO INICIJATIVA 'TORBAKE ZA ĐAKE'!

Školska godina je gotova, ako ne znate gdje biste sa torbama, imamo rješenje za vas! Ponovno pokrećemo inicijativu 'Torbake za đake' i prikupljamo školske torbe za one kojima je potrebna podrška u jednakim obrazovnim šansama.

BRAVO I HVALA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Vaš Korak želi vam mirno, toplo i dugo ljeto! Zaslužili ste!

NOVA EDUKACIJA U PONUDI - OLAKŠAVANJE PRIJELAZA IZ VRTIĆA U ŠKOLU

Zašto je važno baviti se temom prijelaza djece iz vrtića u školu?

KONFERENCIJA 'ZAJEDNO ZA LAKŠI PRIJELAZ'

Danas smo se okupili u Sisku u predivnom prostoru Centra kreativne industrije kako bismo održali konferenciju 'Zajedno za lakši prijelaz' i tako svečano zaključili istoimeni projekt sumirajući najvažnije spoznaje iz ovog važnog područja prijelaza djece iz vrtića u školu.

STUDY VISIT U BELGIJI, GHENT

U okviru projekta ILIAS (Inclusive leadership that promotes collaboration) čiji je cilj osnaživanje inkluzivnog vodstva u svrhu pružanja podrške svim profesionalcima odgojno obrazovnog sustava. Ravnatelji/ce bi tako trebali/e osjećati veću autonomiju, biit uključeni i kompetentni te imati kvalitetnu suradnju s timom ustanove.

NOVA METODA GRUPNE REFLEKSIJE ZA ZAJEDNICE UČENJA U KORAKU

Metoda 'video coaching' namijenjena je profesionalcima koji rade s djecom kako bi se naglasila važnost interakcije djeteta i profesionalca (odgajatelja/učitelja) te analizirala ista uz pomoć 10-minutne video snimke iz prakse.

KORAKOGRAD NASTAVLJA S NOVOM RAVNATELJICOM

Kako smo ovu nedjelju učinile posebnom?

POZIV NA KONFERENCIJU ZAJEDNO ZA LAKŠI PRIJELAZ

Kako se projekt Zajedno za lakši prijelaz (engl. Transition is our mission) bliži svom kraju na red je došao i poziv na konferenciju koju organiziramo u suradnji sa DV Sisak Novi i OŠ Braća Bobetko uz pokroviteljstvo Grada Siska na kojoj ćete moći dobiti nove uvide o temi prijelaza djece iz vrtića u školu.

POZIV NA BESPLATNU ONLINE EDUKACIJU NA TEMU PRIJELAZA DJECE IZ VRTIĆA U ŠKOLU - ZAJEDNO ZA LAKŠI PRIJELAZ

Prijelaz iz vrtića u školu je složen jer uključuje mnogo aktera te često predstavlja stres svima uključenima. Istraživanja pokazuju kako, ukoliko prijelaz nije dobro pripremljen, pozitivni učinci vrtića mogu izblijediti ili potpuno nestati (Magnuson et al., 2007; Barnett and Hustedt, 1995; Woodhead, 1998).

RADIONICE ZA RODITELJE 'POTICAJNO RODITELJSTVO' I EDUKACIJA ZA FACILITATORE RADIONICE

U okviru pilot programa Europske komisije 'Faza III:Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj' Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' organizira edukaciju za provedbu programa radionica za roditelje djece predškolaca 'Poticajno roditeljstvo'.

PRIKUPLJAMO ROLE ZA DJECU ŠKOLSKOG UZRASTA!

Ovaj put želimo stvoriti još poticajnije okruženje za djecu školskog uzrasta kako bi dodatno razvijali svoje motoričke vještine.

MEĐUNARODNI DAN ROMA

Danas, 08.04. obilježavamo Svjetski Dan Roma. To je dan proslave romske kulture i dan podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

EDUKACIJA UVODNI KORAK PO KORAK U RADU S DJECOM PREDŠKOLSKE DOBI

Ovaj vikend su naše eduaktorice Helena Burić i Mirjana Bakotić održale „Uvodni seminar KORAK PO KORAK u radu s djecom predškolske dobi“ u dječjem vrtiću Čarobni pianino u Splitu.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE 'KORAK PO KORAK'  RASPISUJE NATJEČAJ ZA RAVNATELJA/ICU

Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' raspisuje natječaj za mjesto ravnatelja/ice. Tekst natječaja pročitajte u objavi. Ohrabrujemo vas da se, ukoliko ste zainteresirani za ovo radno mjesto i prepoznajete se u uvjetima natječaja, javite na natječaj. Također, možda poznajete osobu koju vidite kao potencijalnog/u ravnatelja/icu Koraka, pa je ovo prilika da podijelite tekst natječaja.

OTVORILI SMO I ČETVRTI CENTAR IGRE U HRVATSKOJ!

Danas. 29.03.2022. službeno je otvoren Centar igre i knjižnica igračaka u Držimurcu Strelcu! To je već četvrti po redu Centar igre u Hrvatskoj.

'MOST SIGNIFICANT CHANGE'  KAO NOVOST U BUDUĆEM RAZVOJU ZAJEDNICA UČENJA

MSC je kvalitativna, reflektivna metoda praćenja i nekog oblika formativne evaluacije koja rezultira inspirativnom pričom o pojedincu i njegovoj/njezinoj najznačajnijoj promjeni potaknutoj nekim događajem, procesom rada i angažmanom. npr. u našem slučaju, sudjelovanjem učiteljica u Zajednici učenja.

ALAT ZA SAMOPROCJENU SOCIJALNE UKLJUČIVOSTI ŠKOLA I VRTIĆA KOJI PROVODE INKLUZIJU / INTEGRACIJU DJECE MIGRANATA

Preuzmite alat za samoprocjenu socijalne uključivosti škola i vrtića koji provode inkluziju (integraciju) djece migranata. Svrha alata je mogućnost kontinuiranog i sustavnog praćenja, analize i planiranja socijalne uključenosti migranata i druge djece iz ranjivih skupina u vrtiće i škole.

OTVOREN JE TREĆI CENTAR IGRE U KURUŠANCU

Danas je službeno otvoren Centar igre i knjižnica igračaka u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu. Centar igre otvoren je u okviru pilot programa Europske komisije 'Faza III:Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj'.

ŠTO TO CENTAR ZA OBRAZOVNE INICIJATIVE 'STEP BY STEP' SNIMA U KORAKOVOM UREDU?

Ovaj tjedan korakovski ured postao je studio za snimanje 'Besjede o obrazovanju' koje često nazivaju i mjestom na kojem se spajaju ljudi i rađaju ideje, kako bi zajedno stvarali dobro obrazovanje i čuvali radost djetinjstva za svako dijete.

TRENING ZAGOVARANJA ZA RAVNATELJE HRVATSKE

Tijekom intenzivnog rada s ravnateljima/icama u okviru HEAD projekta, otkrili smo koji je jedan od ključnih izazova ravnatelja/ica diljem Hrvatske.

SVAKI RAT JE RAT PROTIV DJECE

Temeljna ljudska prava i međunarodno pravo, trebali bi štititi djecu od razarajućih posljedica rata, ali se neprekidno i nekažnjeno krše. Vlade diljem svijeta, mogu i moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi spriječile i zaustavile ovo neprihvatljivo nasilje.

SVJETSKI DAN MEĐUNARODNOG JEZIKA

Učitelji/ce i odgajatelji/ce, koliko često se nalazite u situaciji da u vaš razred ili skupinu dođe dijete inojezičar? Koji je najbolji način rada u tom slučaju? Forsirati učenje hrvatskog, pustiti da glavni jezik djeteta bude materinji ili postepeno pružati podršku u učenju hrvatskog?

ALCOR PROJEKT: POU 'KORAK PO KORAK' PRVI ODRŽAO TRENING!

Kako djeca uče drugi jezik? Zašto šanse u obrazovanju nisu jednake za one kojima je hrvatski materinji (prvi) jezik i onima kojima nije? Kako učitelji mogu podržati jednakost u razvoju identiteta djeteta inojezičara?

STUDIJSKI POSJET SLOVENIJI U OKVIRU TIM PROJEKTA

Studijska posjeta u Sloveniji u okviru projekta 'Transition is our mission' gdje smo upoznali prijelaznu praksu OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu i DV Polhek koji djeluju unutar iste ustanove.

PERSONA DOLL OD NAJRANIJE DOBI UČI PREPOZNATI NEPRAVDU U DRUŠTVU

Predrasude i stereotipi počinju se razvijati već između treće i četvrte godine života, a kako bi se ta tema na razumljiv i prihvatljiv način približila djeci te dobi, osmišljena je metoda Persona Doll, u slobodnom prijevodu Lutka osoba. Ova metoda specifična je po tome što se lutka koristi kao medijator između odgojitelja i djece te im donosi razne antidiskriminacijske scenarije.

24.01. MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA

Danas, posebno zbog utjecaja pandemije, dostupnost obrazovanja za neke skupine na marginama društva, poput ranjivih skupina, manjinskih zajednica, ekonomski depriviranih, socijalno ugroženih pa i čak onih kojima hrvatski (samo) nije prvi jezik, postaje još veći problem. Glavni obrazovni odgovor na krizu je digitalizacija obrazovanja i online učenje, iako 37% svjetske populacije NIJE online.

BESJEDA O FORMATIVNOM VREDNOVANJU U SARAJEVU: KORAKOVKE GOŠĆE EMISIJE

U srijedu, 12.02.2022. naše korakovke, ravnateljica Sanja Brajković i učiteljica i edukatorica Gabriela Žokalj gostovale su u emisiji 'Besjede o obrazovanju' koje vodi Centar za obrazovne inicijative Step by step iz Bosne i Hercegovine.

ZAJEDNICE UČENJA U OKVIRU 'REC PROJEKTA'

Trenutno u okviru REC projekta radimo s dvije osnovne škole u Zagrebu, OŠ Gustav Krklec i OŠ Frana Galovića. Svaka škola okupila je 10ak učiteljica, među kojima su i stručne suradnice, koje s nama jednom mjesečno u trajanju od dva sata rade na vlastitoj praksi.

IN MEMORIAM: prof.dr.sc. Biserka Petrović - Sočo

U prosincu, 2021. godine, iznenadno je napustila cijenjena i svima draga prof. dr. sc. Biserka Petrović-Sočo koja je ostavila veliki profesionalni trag u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i u radu Udruge pa zatim i Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.

ČESTITKA

Dragi prijatelji Koraka, želimo vam mirne i sigurne blagdane, veselu i zdravu novu 2022. godinu!

POZIV NA KONFERENCIJU 'RAZLIČITOST KAO POKRETAČ PROMJENA'

Pozivamo Vas na online konferenciju pod nazivom ‘Različitost kao pokretač promjena’, koja će se održati na Zoom platformi, 20. prosinca 2021. godine s početkom u 10.00 sati. Konferenciju organizira Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' u okviru Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

HRVATSKI KAO DRUGI JEZIK - EDUKACIJA O RADU S DJECOM KOJOJ HRVATSKI NIJE PRVI JEZIK

Ovaj vikend edukatorice izv. prof. dr. sc Lidija Cvikić i dipl. učiteljica Janja Kolak provele su edukaciju 'Poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik'.

RASPISAN JE NATJEČAJ ZA RAVNATELJA/ICU

Pučko otvoreno učilište Korak po korak raspisuje natječaj za ravnatelja/icu.

EDUKACIJE KAO ALAT DJELOVANJA ZA DRUŠTVENU PRAVDU

U okviru programa 'Faza II: Testiranje Jamstva za svako dijete' provedene su edukacije 'Živjeti različitosti - obrazovanje za društvenu pravdu' u Tuheljskim toplicama te 'Odgoj za različitosti' u DV Cipelica u Čakovcu. Pogledajte kako je bilo!

EDUKACIJA 'UPRAVLJANJE RAZREDOM' U OŠ DONJA DUBRAVA

Ovaj vikend su trenerice Vesna Perhoč i Bernarda Novak provele edukaciju 'Upravljanje razredom' u OŠ Donja Dubrava u Međimurju.

EMBRACING DIVERSITY ZA RAVNATELJICE VRTIĆA U  SINGAPURU

Prošli smo tjedan, uz International Step by Step Association (ISSA) i Association for Early Childhood Educators Singapore (AECES) bili suorganizatori i domaćini radionice 'Embracing Diversity' za ravnateljice vrtića iz Singapura.

ZAVRŠIO JE I POSLJEDNJI, PETI MODUL PROFESIONALNOG USAVRŠAVANJA RAVNATELJA

Ovaj vikend službeno smo završili s izvođenjem petog, posljednjeg modula u okviru HEAD (Empowering School Principals for Inclusive School Culture) projekta.

UDOMLJAVAMO IGRAČKE!

Ukoliko biste željeli pridonijeti raznolikosti poticaja u skoro otvorenim Centrima igre doniranjem novih ili rabljenih igračaka, mi ih nestrpljivo čekamo na adresi Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak – Ilica 73, 10 000 Zagreb.

SRETAN SVJETSKI DAN UČITELJA I UČITELJICA!

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja, kojega je UNESCO proglasio 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Ovaj se spomendan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, uključujući naravno i Republiku Hrvatsku.

POZIV NA EDUKACIJU PODRŠKA 'POŽELJNOM DJEČJEM PONAŠANJU'

Pozivamo vas na edukaciju ''Podrška poželjnom dječjem ponašanju'' koja će se održati u Dječjem vrtiću Savica u Zagrebu, 23. 10. 2021.

USKORO I PETI MODUL EDUKACIJE S RAVNATELJIMA OSNOVNIH ŠKOLA

U okviru međunarodnog HEAD projekta, naše Učilište ima za cilj osnažiti ravnatelje/ice osnovnih škola na području inkluzivne školske kulture. U Hrvatskoj se ovom temom bavi i 'Forum za slobodu odgoja' koji kao naši projektni partneri također stvaraju svoj modu i vode edukacije za srednjoškolske ravnatelje i ravnateljice.

PRVE AKTIVNOSTI U OKVIRU 'REC' PROJEKTA

U dvije zagrebačke škole, OŠ Gustav Krklec i OŠ Frana Galovića od jeseni ćemo oformiti održive Zajednice učenja. Naredne dvije godine, jednom mjesečno, profesionalno ćemo razgovarati o praksi, mogućim izazovima, pružat ćemo podršku jedni drugima i tražiti zajednička rješenja za poboljšanje prakse ali i osnaživanje svake ponaosob.

POZIV NA ZAJEDNIČKO STVARANJE ČASOPISA 'DIJETE,VRTIĆ,OBITELJ'

Veselimo se proširiti vidike kada je riječ o odgojno-obrazovnom procesu čitajući Vaše primjere dobre prakse jer upravo je to tema prvog broja časopisa koji izlazi na jesen pod nazivom 'Korak dalje'! U časopisu ćemo objaviti primjere kvalitetne pedagoške prakse iz Vaših vrtića.

NOVI BROJ ČASOPISA 'DIJETE, VRTIĆ, OBITELJ'

U posljednjem broju ovogodišnje pretplate časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj' i ujedno ovogodišnjem ljetnom štivu za naše pretplatnike, govorimo o tranziciji, o kontinuitetu odgojno obrazovnog procesa kakvog zaslužuje svako dijete (ali i njihove obitelji).

ZAPOČEO JE PROJEKT REC: REFLEKSIJA, ODGOJ I OBRAZOVANJE!

Refleksivna praksa, iako ključna kompetencija svih edukatora, često predstavlja problem ukoliko nije dobro organizirana i ukoliko se na nju ne gleda kao na timski zadatak već kao na "posao pojedinca". Kada se refleksija provodi smislenim, motivirajućim i suradničkim metodama, ona olakšava istinsko učenje i nudi kvalitetnu promjenu odgoja i obrazovanja.

ZAPOČELE SU AKTIVNOSTI U SURADNJI S UNICEFOM

Mentorskim posjetom Centru igre u Orehovici, 22.07.2021. započeli smo s aktivnostima za djecu u okviru programa 'Faza III:Testiranje Jamstva za svako dijete' koji provodimo kao implementacijski partneri u suradnji s UNICEF Hrvatska.

ONLINE DOGAĐAJ PREDSTAVLJANJA STRUČNOG USAVRŠAVANJA RAVNATELJA NA PODRUČJU INKLUZIVNE ŠKOLSKE KULTURE

Pridružite nam se na online događaju u srijedu, 12.05.2021. od 13.00 do 15.00 sati na Zoom platformi gdje ćemo zajedno s Forumom za slobodu odgoja predstaviti program profesionalnog stručnog usavršavanja ravnatelja 60 škola Hrvatske.

SAŽETI PRIKAZ ISTRAŽIVANJA O PRIJELAZNOJ PRAKSI DJECE IZ VRTIĆA U ŠKOLU

Projekt 'Transition is our Mission - TIM' osmišljen je s ciljem podizanja svijesti stručnjaka u vrtićima i školama o važnosti olakšavanja prijelaza djece iz vrtića u školu i jačanja njihovih kompetencija u ovom području. 'TIM' projektom se istražuje i unapređuje prijelazna praksa iz vrtića u školu u Hrvatskoj, Sloveniji i Latviji.