REYN

associatesTitle

FESTIVAL VIŠEJEZIČNOSTI KAO KORAK DALJE

Jučer smo "slavili" višejezičnost djece, posebno manjina i migranata, u OŠ Gustava Krkleca! Slavili smo tako što smo učili i govorili o važnosti podržavanja višejezičnosti u odgojno obrazovnom sustavu. Podijelili smo rezultate komparativne analize Hrvatske i drugih uključenih zemalja, članica projekta ALCOR potaknuvši učitelje, ravnatelje škola, donositelje odluka i provditelje istih na analizu oblika i razina podrške kojumvišejezična djeca trenutno imaju u školama.

Zanimljivu i inspirativnu komparativnu analizu možete preuzeti na našoj web stranici.

Pozvali smo sve prisutne na diskusiju s panelistima, a kao rezultat dobili smo ideje o sljedećem koraku kako bi suradnja škole, Agencije i Ministarstva na području višejezičnosti, s naglaskom na jezike djece manjinskih skupina, bila unaprijeđena.

Glavni dio Festivala višejezičnosti bile su dvije radionice, jedna namjenjena učiteljima i stručnim suradnicima, a druga namjenjena djeci i roditeljima, posebno onima kojima hrvatski nije prvi jezik. Svi su dobili brošuru koja sadrži konkretne preporuke za podržavanje višejezičnosti u razredu/školi te digitalne alate koji mogu pomoći u suradnji škole, djece i roditelja koji ne govore većinski jezik.

Zahvaljujemo OŠ Gustava Krkleca na gostoprimstvu i uloženom trudu, hvala NEPC-u (Network of Education Policy Centers) na izvrsno vođenom panelu, hvala predstavnicima MZO i AZOO jer njihovo sudjelovanje omogućuje važnu intersektorsku suradnju, spajanje "bottom" i "up" pristupa. Hvala svim izlagačicama i panelistima!

Uskoro stižemo s novim resursima za rad na višejezičnosti u odgoju i obrazovanju!

FOTOGALERIJA