REYN

associatesTitle

IN MEMORIAM: prof.dr.sc. Biserka Petrović - Sočo

(1952. – 2021.)

U prosincu, 2021. godine, iznenadno je napustila cijenjena i svima draga prof. dr. sc. Biserka Petrović-Sočo koja je ostavila veliki profesionalni trag u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i u radu Udruge pa zatim i Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.

Rođena je 5. prosinca 1952. godine u Zagrebu. Završila je studij predškolskog odgoja na Pedagoškoj akademiji i studij pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala iz područja predškolske pedagogije. Radila je kao odgajateljica i pedagoginja u zagrebačkim vrtićima, a od 1993. godine i kao znanstvena asistentica i izvanredna profesorica na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.

Nesebično je dijelila svoja profesionalna znanja i iskustva te bila jedna od inicijatorica i prva urednica prvog hrvatskog stručnog časopisa 'Dijete, vrtić, obitelj' specijaliziranog za predškolski odgoj kojeg izdaje Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak'. Ulogu odgovorne urednice marljivo je obavljala od 1995. godine kada je izašao prvi broj časopisa pa do 2001. godine, a zatim je još šest godina sudjelovala u ulozi članice uredništva. Prof. dr. sc. Biserka Petrović-Sočo bila je i jedna od mentorica za uvođenje međunarodnog predškolskog programa Korak po korak.

Prof. dr. sc. Biserka Petrović-Sočo je objavila tri knjige samostalno, četiri u suautorstvu, tridesetak znanstvenih i pedesetak stručnih radova, a uredila je i desetke stručnih i znanstvenih knjiga iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Sva njezina pisana djela nesumnjivo će ostati zabilježena, pročitana i proučena od mnogo budućih naraštaja, profesionalaca odgajatelja i učitelja.

Mi ćemo se, uz rado ponovno čitanje njezinih cijenjenih riječi, s osmijehom prisjećati svih raskrižja životnih puteva na kojima smo se s njom sreli.

FOTOGALERIJA