REYN

associatesTitle

MEĐUNARODNI DAN ROMA

Na današnji dan - Svjetski dan Roma, različitim se događanjima slavi i promiče romska kultura.

Ipak, prilika je to i da se prisjetimo koliko se romska djeca nalaze se u nepovoljnijem položaju za uspješno školovanje i uključivanje u društvo. Faktori koji utječu na ovu činjenicu su isprepleteni, a uključuju prije svega siromaštvo, nedostupnost vrtića, neprilagodljivost sustava odgoja i obrazovanja djeci kojima hrvatski nije prvi jezik, te raznolike vrste diskriminacije. Prilika je to i da podsjetimo kako je odgovornost svih nas, stvoriti što više prigoda u kojima ćemo omogućiti romskim djevojčicama i dječacima da bez straha od izrugivanja ili odbačenosti izraze ljepotu romske kulture i budu ponosna na svoj romski identitet. Naša je odgovornost brinuti i da se dječja prava ostvaruju u svakodnevnom životu, ali i da reagiramo na njihovo kršenje.

Ukoliko niste znali, POU 'Korak po korak' koordinira aktivnosti REYN Hrvatska - Mreža podrške romskoj djeci čiji je cilj omogućiti djeci sudjelovanje u kvalitetnom odgojno-obrazovnom procesu kroz daljnji razvoj profesionalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika, te osnažiti institucije, obitelji i zajednicu te osigurati najbolje prilike za razvoj i učenje djece i mladih Roma.

Povodom dana Roma, s vama dijelimo primjer aktivnosti koju možete provoditi s djecom u razredu kako biste radili na uklanjanju predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Aktivnost možete vidjeti ovdje.

Svim Romima, čestitamo Međunarodni dan Roma!

FOTOGALERIJA