REYN

associatesTitle

'MOST SIGNIFICANT CHANGE' KAO NOVOST U BUDUĆEM RAZVOJU ZAJEDNICA UČENJA

Početkom ožujka smo sudjelovali u treningu partnera u okviru REC projekta (engl. Reflection, Education and Care) koji se održao u Budimpešti, a naši domaćini, kolege i suradnici iz Mađarske pripremili su edukaciju o metodi pod nazivom 'MSC: Most significant change' što bi značilo nešto poput 'Najznačajnija promjena'.

MSC je kvalitativna, reflektivna metoda praćenja i nekog oblika formativne evaluacije koja rezultira inspirativnom pričom o pojedincu i njegovoj/njezinoj najznačajnijoj promjeni potaknutoj nekim događajem, procesom rada i angažmanom. npr. u našem slučaju, sudjelovanjem učiteljica u Zajednici učenja. Priča nastaje na temelju intervjua koji se provodi s osobom, a sadrži pitanja koja osobu potiču na razmišljanje o promjenama koje je doživjela na osobnoj razini ili šire. MSC traga za najznačajnijim promjenama u pričama, koje su često neočekivane od strane onih koji prikupljaju priče ili su bili "donositelji" događaja koji bi trebao potaknuti promjenu. Bez obzira što se traga za samo jednom ili dvije priče, iščitavanjem svih priča nastaju zaključci i nova saznanja (engl. lessons learned) o promjenama u osobama koje su bile uključene.

Sredinom ove godine, nastojat ćemo ponuditi metodu našim Zajednicama učenja u školama s kojima radimo već više od pola godine. Svaki mjesec okupljamo se kako bismo pomoću Wanda metode propitivali praksu u grupnom okruženju što, potaknuto refleksijom, dovodi do pozitivnih promjena.

Znatiželjni smo što će nam sve otkriti MSC metoda i kako će izgledati priča sa najznačajnijom promjenom. Priča će biti objavljena na našim stranicama (FB i web) stoga ostanite s nama!

Naša Facebook stranica.

FOTOGALERIJA