REYN

associatesTitle

RADIONICE ZA RODITELJE 'POTICAJNO RODITELJSTVO' I EDUKACIJA ZA FACILITATORE RADIONICE

Program radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ namijenjene su roditeljima djece predškolske dobi, a cilj im je olakšati polazak djece u osnovnu školu kroz osnaživanje roditelje za pružanje podrške njihovoj djeci u razvoju predčitačkih i predmatematičkih vještina, odgoju djece i sudjelovanje u daljnjem školovanju. Ukupno 15 radionica za roditelje djece predškolaca koje se provode jednom tjedno za cilj imaju stvaranje djelotvornijeg okruženja za učenje kod kuće, pogotovo za one obitelji čija djeca ne pohađaju predškolske ustanove ili pohađaju kraće predškolske programe.

U okviru 'Poticajnog roditeljstva' poseban se naglasak stavlja na poticanje ovladavanja vještinama opismenjivanja i razumijevanja matematičkih koncepata u kućnom okruženju. Program je posebno koristan zajednicama odnosno vrtićima i školama koje pohađaju djeca koja su izložena faktorima rizika poput siromaštva, nepoznavanja jezika ili su izložena predrasudama. Dobri rezultati ovog programa višestruko su dokazani u različitim zajednicama. Ukoliko želite saznati više, molimo vas da pogledate video na sljedećoj poveznici.

Edukacija za facilitatore radionica osnažuje buduće voditelje za uspješno provođenje radionica 'Poticajno roditeljstvo' za roditelje i djecu. Sudionici uče kako voditi radionice uz primjenu za to predviđenih materijala. Budući voditelji radionica za roditelje, kroz niz interaktivnih aktivnosti stječu znanja i vještine važne za pripremu i izvedbu radionica poput temeljnih znanja o strategijama za razvoj predčitačkih i predmatematičkih vještina i relevantnim odgojnim temama. Također, cilj edukacije je osnažiti komunikacijske vještine važne za ostvarivanje suradnje s roditeljima te vještine facilitiranja ključne za aktivno učenje sudionika i stvaranje uključivog okruženja tijekom radionica za sve roditelje, bez obzira na njihova prethodna iskustva ili podrijetlo.

Trenutno je pet osnovnih škola započelo sa provedbom radionica za roditelje, čime će se obuhvatiti oko 200 djece u Međimurju. Niže možete vidjeti fotografije s edukacije za facilitatore radionica 'Poticajno roditeljstvo' koja se održala u Centru igre u OŠ Orehovica.

Radionice se provode u okviru pilot programa Europske komisije 'Faza III:Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj' u suradnji s Unicef Hrvatska.

FOTOGALERIJA