REYN

associatesTitle

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Na današnji dan, 20. veljače, obilježava se Svjetski dan socijalne pravde, temeljem Rezolucije Ujedinjenih naroda koja je jednoglasno bila izglasana od strane 192 zemlje članice 2007. godine.

Pojam socijalne pravde temelji se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, kao i na zalaganju za ljudska prava u svim domenama života. Tako, u području obrazovanja, socijalna pravda podrazumijeva jednake prilike za sve djecu i učenike, ali i razvoj znanja i tolerancije koji proizlazi iz različitih karakteristika sve djece i učenika.

Učitelji i odgajatelji se svakodnevno suočavaju sa zadatkom poticanja djece i učenika na prihvaćanje različitosti i socijalnu pravdu u različitim domenama života. Kao što ističe Boutte (2008, str. 168) „Kao učitelji, imamo priliku proširiti trenutno ograničenu definiciju humanosti na način da širok raspon životnih stilova i pogleda na svijet bude prihvaćen.“ Stoga, u nastavku donosimo nekoliko smjernica koje se mogu svakodnevno prakticirati tijekom odgojno – obrazovnog rada s djecom s ciljem smanjenja predrasuda i promicanja socijalne pravde.

FOTOGALERIJA