REYN

associatesTitle

TRENING ZAGOVARANJA ZA RAVNATELJE HRVATSKE

"Shvatili smo da možemo napraviti promjenu!"

Tijekom intenzivnog rada s ravnateljima/icama u okviru HEAD projekta, otkrili smo koji je jedan od ključnih izazova ravnatelja/ica diljem Hrvatske; njihova svijest o vlastitoj moći u doprinosu ključnim promjenama svoje profesije.

Još jedna, dodatna aktivnost za ravnatelje/ice hrvatskih škola, održana je 2. i 3. veljače pod nazivom "trening zagovaranja". Cilj treninga je ojačati kompetencije zagovaranja ravnatelja za kvalitetan profesionalni razvoj ravnatelja u području inkluzivnog vodstva. Na taj način osnažuje se istonamjerni učinak HEAD projekta. Edukaciju su održale stručnjakinje za zagovaranje iz udruge 'Roditelji u akciji'.

Ravnatelji/ce osnovnih i srednjih škola imali su priliku dublje ispitati glavne koncepte zagovaranja, metode za podizanje svijesti i angažiranje javnosti, kao i kako točno i jasno formulirati zagovaračku poruku i istu prilagoditi različitim ciljevima, kako identificirati važne teme i razviti zagovarački plan.

Ravnatelji/ce škola identificirali su nekoliko izazova vezanih uz njihovu profesiju: nedostatak standarda i mjerljivih pokazatelja za ocjenjivanje, nedostatak mentorstva za ravnatelje te kombinacija visoke odgovornosti i niske razine autonomije. U vezi s identificiranim problemima razgovarali su o promjenama koje žele postići, mogućim partnerima i odgovarajućim metodama zagovaranja. Sudionici edukacije uvidjeli su važnost međusobnog udruživanja.

Prva rečenica članka je jedna od pozitivnih povratnih informacija koje su sudionici podijelili u evaluaciji koja pokazuje da su doista ojačali svoje znanje o ključnim temama kao što su kako komunicirati s dionicima, medijima, kako angažirati široku javnost. Svi sudionici su naveli da planiraju iskoristiti znanje stečeno na edukaciji.

Dogovoreno je nekoliko naknadnih aktivnosti u sklopu komponente politike HEAD – ostanite s nama!